dissabte, 20 de juny del 2009

291. “Kodak 1A, 2A, 3A”. La Tabacalera. Alacant (1993).

Dedicada al Morgan Sr., que acaba d´obrir un blog de fotos i que em va ensenyar les diferències entre Tri-X, Plus-X, T-Max (100 i 400), Ilford, Agfa, Rodinal, D-76, Tetenal, Record-Rapid i altres herois fantàstics i superpoderosos de la mitologia clàssica.

ANELLS DE NEWTON A LA TABACALERA.

(Nota tècnica per a fotògrafs nostàlgics).

Els anells de Newton són un fenomen òptic que es produïx quan dues superfícies transparents (per exemple, un negatiu i la caixa amb vidres porta-negatius) estan molt prop una d'altra, tocant-se en algunes zones, però sense arribar a estar en contacte perfecte per totes les bandes. La capa d'aire desigual i la lleu deformació de les superfícies produïx uns anells o bandes irisades. El fenomen es deu a la interferència no sincronitzada entre les longituds d'ona de la llum al travessar ambdues superfícies.

Quan açò ens passava en fotografia analògica ens cagàvem en tots els santets (amb perdó per l´expressió) perquè havies de tirar la còpia i intentar unir millor el negatiu amb la caixeta porta-negatius: és a dir, pèrdua de temps i pèrdua de diners.

Quan ara, en escanejar la tira de la Tabacalera (el sistema és semblant: vidre de l´escàner amb negatiu), he vist els anells després de molts anys de no veure´n cap he tingut una alegria molt gran, uns records molt dolços dels temps de “quart obscur” i, curiosament, no he maleït cap santet.

(Amplieu i mireu el FUMET BLANC DE LA FOTO DE LA DRETA, allà estan, eixeridets i concèntrics).

Una altra foto de la Fàbrica tirant fum a l´entrada 36.


4 comentaris:

  1. Pfff, quina merdeta, no es veuen quasi al Blogger: com ha d´estar a baixa resolució els anells sols s´intuïxen.

    ResponElimina
  2. Jajajaja...kina xarrada mes bona...pos manrrecorde cuan vas elegir la Hass, k le pusiste el dedo encima y me recordó al fresco del Mikel Angel "la creación de Adan" en la kapilla sixtina.

    ResponElimina
  3. El blog de tu hermano me inquieta, en una foto salen los pisos donde he vivido la mayor parte de mi vida y en otra sale un cartel de una obra donde se indica una mudanza de un negocio a la direccion de esos mismos pisos !!!

    Por cierto, ¿alguna novedad sobre el tal Felipe Canet ?

    ResponElimina
  4. Ens has descobert!!!

    En realitat ens contrata la Generalitat per a seguir, vigilar, extorsionar i, a la fi, anular, els elements antisistema que pululen pels móns virtuals (o no), i funcionem com una mena de "EL GRAN HERMANO TE VIGILA", ja saps, la novel.la de G. Orwell "1984".

    El món és un mocador (i nosaltres som els mocs): em va passar el mateix amb Rubén, vaig fer fotos en Benalua d´una perruqueria superfashion amb un cotxe superfashion a la porta i resulta que era el bloc de pisos on viu.

    Quant al Felipe Canet li ho he preguntat però no se´n recorda (segurament el meu nebot sí que sabrà qui és).

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.